Jdi na obsah Jdi na menu

S.A.S

5. 5. 2011

SAS je zkratka Special Air Service. Tato jednotka vznikla v británii jako skupina dobrovolníků, většinou z bývalých příslušníků Commandos. Tato jednotka měla působit v severní africe, kde měla provádět výsadky za účelem likvidovat nacistická letiště. Během 2. světové války v ní sloužilo přes 2500 mužů. Jedna z mnoha akcí pluku byly Silniční pozorovací hlídky.
V perském zálivu v roce 1991 odpálil Irák 7 raket typu Scud na Izrael, vzhledem k malému počtu odpalovacích ramp země-vzduch 132 Raytheon MIM-104 „Patriot“, všechny rakety proletěly. Dvě zasáhly Haifu, tři Tel Aviv a zbytek dopadl do neobydlené oblasti. Naštěstí měly rakety pouze explozivní hlavice. Izrael se obával že další mohou nést biologické, nebo chemické zbraně. Kdyby však Izrael zahájil útok na Irák, vedlo by to k rozpadnutí spojenců. Američané museli vynaložit maximální úsilí aby odradili Izraelce k útoku na Irák. Ale 19.ledna a 25.ledna Irák poslal na Izrael další rakety. Scudy odpalovali mobilní odpalovací rampy rozmístěné a zamaskované v poušti. Úkolem SAS bylo najít tyto mobilní nosiče a udat polohu pro letecký útok. Jedna s hlídek SAS, která dostala za úkol najít Scudy, byla hlídka s krycím jménem Bravo Two Zero (severní pozorovací hlídka). Velitel hlídky byl v té době seržant Andy McNab. Andyho hlídka byla vysazena vrtulníkem 300km od spřáteleného území v noci. Druhého dne se objevil Irácký konvoj a zastavil poblíž. Vojáci SAS byli prozrazeni mladým pastevcem koz, kterého mohli jednoduše zabít (velitel hlídky Andy McNab později prohlásil: „Jsme SAS, ne SS.“)

Hlídka udělala jediné co mohla, začala utíkat směrem k syrským hranicím. Nejhorší byla zátěž kterou nesla (váha nákladu pro jednoho vojáka se pohybovala okolo sto kilogramů) a klimatické podmínky, kdy přes den bylo velké horko a na rozdíl od toho v noci umírali na omrzliny. Jeden z vojáku se oddělil od skupiny a zahynul vyčerpáním a podchlazením ve sněhové bouři. Další muži byli buď zajati, nebo zastřeleni. Až na vojáka Chrise Ryana, který unikl a šel do Sýrie. Dnes se SAS specializuje na boj proti terorismu. Ve výbavě mají zbraně jako: karabina C8 SFW (Special Forces Weapon), mírně prodloužená a modernizovaná modifikace americké M4, 40 mm granátomet Heckler & Koch HK AG-C, zkrácenou verzi karabiny C8 CQB, samopal H&K MP5, švýcarskou 9 mm Sig Sauer P226, odstřelovací pušky L96A1.